Mohammad

Mohammad

Voetbal, symbool van vrijheid en zorgeloosheid

Tekst: Laure Derenne - Foto's: Johanna de Tessières

Mohammad (schuilnaam) is een NBMV (niet-begeleide minderjarige vreemdeling). In volle coronacrisis is hij in België aangekomen waar deze jonge Afghaan zich snel ontplooit. Zijn opvangcentrum in Overijse, zijn Brusselse school en de voetbalclub van Kraainem vormen de drie pijlers van zijn integratie.

Mohammad (schuilnaam) is om veiligheidsredenen Afghanistan ontvlucht. Hij verblijft in een opvangcentrum voor NBMV (niet-begeleide minderjarige vreemdelingen ) waar hij het voetbal heeft ontdekt. Sindsdien komt hij bij iedere gelegenheid het spel leren in Kraainem.

Hij is amper 16 wanneer hij in september 2020 in België aankomt; na zijn vertrek uit Afghanistan is hij vijf maanden onderweg geweest. Hier heerst het coronavirus maar hij heeft zich nog nooit zo vredig en vrij gevoeld. Het water stroomt hier vanzelf uit de kraan, mensen spreken met wie ze willen en dragen wat hen zint, zelfs heel originele en kleurrijke kleren. Je eet hier wanneer je honger hebt en de woorden “bom” en “oorlog” zie je eerder in een geschiedenisboek dan in de plaatselijke krant. Na een kort verblijf in een Franstalig Fedasil centrum wordt Mohammad naar Overijse gestuurd, in een opvangcentrum voor NBMV. Na een paar maanden spreekt hij al vlot Nederlands. De jongen werkt hard op school en beseft ook hoeveel geluk hij heeft om iedere dag naar die school in hartje Brussel te kunnen gaan. Hij droomt ervan zelfstandige te worden, in de elektriciteitssector of de architectuur. Binnenkort neemt hij deel aan een alternerende opleiding.

De ontdekking van het voetbal

In het Fedasil centrum van Overijse ontdekt Mohammad voetbal; in Afghanistan is cricket de nationale sport. Op het veld naast het centrum halen een zestigtal bewoners een frisse neus en spelen ze geïmproviseerde wedstrijden. Door samen te werken met de club van Kraainem kunnen zeven personen ( met een toerbeurt) er een avond tussenuit om echt te leren voetballen.

Wanneer Mohammad op het grote voetbalveld van de club staat verbaast het hem hoe complex voetbal is : « Dribble », « Pass », herhaalt hij voor zichzelf terwijl hij de bewegingen oefent. Ook hier boekt hij snel vooruitgang.

Een groep NBMV komt uit Overijse een voetbalcursus volgen. Het is bekend dat er bij de club van Kraainem vele nationaliteiten spelen. Dankzij het clubproject “ We Welcome Young Refugees” konden al een 2500-tal ( kandidaat-) vluchtelingen deelnemen aan de training, de wedstrijden en toernooien van de club.

Zijn begeleidster Amelia kijkt enthousiast toe hoe Mohammad erin vliegt. Voor haar is het een opluchting op een club als die van Kraainem te kunnen rekenen. De lockdown heeft erin gehakt in het centrum met 65 jongeren. Ieder uitje is een zegen, in eerste instantie vanwege de zo nodige ontspanning maar ook om een brug te slaan met de Belgische samenleving.

Een avond zorgeloosheid

Binnenkort wordt het zomer en zullen de jongeren overdag niet meer op school zitten. Mohammad is dol op tekenen en schilderen. Zijn maatschappelijk werkster probeert in die sector een stageplek voor hem te vinden maar dat valt niet mee. Er is natuurlijk het organisatorische aspect : verplaatsingen, beschikbaarheid van begeleidsters en begeleiders, eventuele kosten, de taalbarrière en de coronabeperkingen. Het grootste probleem is echter mensen overtuigen om vluchtelingen op te vangen. « Het is voor NBMV niet makkelijk om contacten te leggen en zich voor te stellen. Alles loopt via ons, met contacten en procedures. Dat maakt het voor werkgevers of opvangplekken al moeilijk. Als ze deze jongeren nu gewoon rechtstreeks zouden kunnen ontmoeten … ». Amelia pauzeert en formuleert het anders: « Die jongeren zijn gewoon ongelooflijk! Je zou ze zo adopteren ! ».

Mohammad komt met een brede glimlach terug van de training en gaat zich snel omkleden. Ook hij weet dat zijn toekomstprojecten nog gefnuikt kunnen worden. Verleent men hem asiel? Krijgt hij met vele vooroordelen te maken? Zal hij mensen ontmoeten die hem een kans en hun vertrouwen schenken ? Maar goed, dat zijn zorgen voor morgen. Mohammad heeft net een heerlijk onbezorgd uur op het veld doorgebracht.

Een foto met zijn begeleidster? Natuurlijk ! Met een lach poseren ze beiden tegenover het voetbalveld maar het beeld dat beklijft is dat ze nu gearmd vertrekken, opgewekt en zonder zorgen.