De Club

Koninklijke Europa 90 Kraainem FC is een Belgische amateurvoetbalclub die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Toen een groep Europese ambtenaren de club in de jaren negentig oprichtte, konden zij zich nauwelijks voorstellen dat de club 25 jaar later ruim 350 jongeren uit 42 verschillende landen zou tellen. Deze multiculturele diversiteit, die in Kraainem overal zichtbaar is, vormt zijn essentie en zijn voornaamste troef. De club heeft er altijd in geloofd dat voetbal een uitstekend middel voor sociale inclusie is. Als lokale sportorganisatie koestert de club zijn sociaal kapitaal dat deze diversiteit heeft opgeleverd en schept het de voorwaarden om “samen te leven” binnen zijn gemeenschap. Op deze basis heeft de club een uniek project opgezet dat vooruitloopt op de integratie van jonge vluchtelingen en asielzoekers.

Samenwerking met Collectif HUMA

Collectif HUMA is een team van Belgische fotojournalisten en redacteurs die gespecialiseerd zijn in maatschappelijke reportages. Sociale uitsluiting of integratie, humanitaire hulp, onderwijs, gendergelijkheid,… Na meerdere tentoonstellingen is het Collectief ondertussen zowel in België als in het buitenland een gevestigde naam. Dat blijkt uit het succes van de tentoonstelling What the Foot ?, die plaatsvond in Géopolis en aandacht schonk aan de relatie tussen vrouwen en voetbal over de hele wereld, hetgeen het werk van de fotografen van Huma in de schijnwerpers heeft gezet.

Opvang van jonge vluchtelingen en asielzoekers

Vanuit deze gedachtegang en in reactie op de migratiecrisis in Europa heeft de club in 2015 besloten een toonaangevend initiatief op te zetten – “We Welcome Young Refugees” – voor de integratie van jonge vluchtelingen en asielzoekers. Kraainem Football Club past zich sindsdien dagelijks aan om niet-begeleide minderjarige vreemdelingen te kunnen ontvangen. Dit initiatief wil op den duur bijdragen aan het integratietraject van deze jongeren in hun nieuw gastland, België. Jonge vluchtelingen blijven het land binnenkomen en de club maakt zich al meer dan vier jaar sterk, samen met de Fedasil-centra, voor de ontvangst van honderden van hen om ze te helpen bij een geslaagde integratie als burger.

Opvang van vrouwelijke vluchtelingen

Sinds oktober 2019 ontvangt de club ook vrouwelijke vluchtelingen. De club koesterde al lang de wens om het project tot vrouwen uit te breiden; de huur van terreinen in Kraainem door diverse teams van de BBFL, de vrouwelijke amateurliga, heeft geholpen om dit mogelijk te maken. Donderdags trainen vier of vijf vrouwen uit het centrum van Fedasil in Rixensart mee met een van deze teams, de Flying Racoons. Omdat sommigen moeder zijn, organiseert de club op verzoek soms opvang voor de kinderen. Als het mogelijk is, wordt er ook een maaltijd aangeboden.