Het model van Kraainem Football Club
Gedurende het sportseizoen, van september tot mei, verwelkomt de Club elke middag 6 à 10 jonge vluchtelingen en asielzoekers van 10 tot 18 jaar, afkomstig van de Fedasil centra van Sint Pieters-Woluwe, Rixensart, Overijse en het Rode Kruiscentrum in Jette. Maandag en donderdag zijn de meisjes aan de beurt. De jongens komen op dinsdag, woensdag en vrijdag.
Op de Club volgen de jonge vluchtelingen in twee zaaltjes een uur conversatieles in het Frans, het Nederlands of het Engels. Tijdens de schoolvakanties organiseert de Club specifieke stages (inburgering, informatica, DIY-lessen en beroepsopleidingen) in samenwerking met gekwalificeerde externe instanties. Daarnaast worden ook culturele uitstapjes in Brussel georganiseerd.
Na de les worden de jongeren verdeeld over de verschillende jeugdploegen van de club op basis van hun leeftijd. Die verdeling gebeurt best in groepjes van twee of drie spelers per team zodat er een band kan ontstaan tussen de jonge vluchtelingen en de clubjongeren om de inclusie in de hand te werken. De club vindt het erg belangrijk om beide groepen samen te laten trainen
in plaats van een specifieke traing te voorzien waardoor zij niet aan het clubleven bijdragen.
Ieder seizoen worden bepaalde spelers lid van de club waardoor zij in het weekend wedstrijden spelen voor hun team. Tijdens de training dragen ze allemaal de volledige clubuitrusting. Na de training krijgen de jonge vluchtelingen een warme maaltijd in de cafetaria aangeboden die ze delen met de vrijwilligers van de club en regelmatig ook met hun ploegmaten. Na het eten wordt de groep met het busje van de club teruggebracht naar hun centrum.
Op vijf jaar tijd hebben meet dan 2.500 jonge vluchtelingen en asielzoekers deelgenomen aan het initiatief van Kraainem Football Club, met de steun van de Europese Commissie. In België en op Europese schaal is dit een echt modelproject geworden.
« We Welcome Young Refugees » past in het project « Iedereen op het veld » van de Koninkelijke Belgische Voetbalbond met de medewerking van een vijftigtal amateurclubs waar jonge vluchtelingen spelen. Daarnaast maakt het ook deel uit van het Europees netwerk FIRE (Football Including Refugees in Europe) aangestuurd door de denktank Sport en Citizenship.
Collectif Huma, een team van Belgische fotojournalisten gespecialiseerd in reportages met een sociale inslag, heeft in 2019 beslist om in Kraainem het project « We Welcome Young Refugees ». te volgen. Een aantal portretten en verhalen van jonge vluchtelingen en van vrijwilligers worden opgeleverd met beelden van de fotojournalisten : Ramzan, Fofana, Sandra, Abdou, Valentine, Marie-Claire zijn de helden van dit virtueel platform dat elk van hun verhalen vertelt.